Luontokerhot UKK

Mitä luontokerhoissa tehdään? Tutkitaan, tarkkaillaan ja havainnoidaan luontoa, leikitään, askarrellaan ja koetaan elämyksiä. Lisäksi tehdään retkiä, nautitaan yhdessäolosta, istutetaan yrttejä, nikkaroidaan linnunpöttöjä ja istutaan nuotiolla. Kerhossa opitaan myös hauskalla tavalla ympäristöasioista. Jokainen kerho on ohjaajansa ja kerholaistensa näköinen ja sen sisältö vaihtelee suuresti kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Kuka luontokerhoon voi tulla? Kuka tahansa lapsi, joka on aidosti kiinnostunut luonnosta ja on luontokerhon kohderyhmän ikäinen. Kerhot on suunnattu ala-asteikäisille lapsille.

Kuka luontokerhoja ohjaa? Kerhoja ohjaavat Luonto-Liiton kerhonohjaajakoulutuksen käyneet ohjaajat, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja ympäristökasvatuksesta sekä vastuullisesta toiminnasta lasten parissa.

Missä ja milloin luontokerhot kokoontuvat? Luonto-Liiton luontokerhoja kokoontuu useita eri puolilla Suomea. Kerhot kokoontuvat kerran viikossa ja yhden kerhokerran pituus on 1,5 tuntia. Suurin osa kerhoista kokoontuu ala-asteilla, yleensä iltapäivisin.

Paljonko luontokerho maksaa? Lasten luontokerho maksaa 50 euroa / lukukausi. Toivomme kerholaisten liittyvän Luonto-Liiton jäseneksi, jolloin saa alennusta leireistä, jäsenetuna mainion lehden ja ennen kaikkea tuet toiminnan järjestämistä lapsille ja nuorille. Jäsenyys maksaa 25 euroa vuodessa. Jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen lasten lehden Siepon tai Nuorten Luonnon. Molemmat ilmestyvät kuusi kertaa vuodessa. Vanhempainyhdistysten rahoittamissa kerhoissa voi olla yhdistyksen itse asettama kerhomaksu. Koulun rahoittamat kerhot on pääasiassa ilmaisia koulun oppilaille.

Mitä luontokerhoissa oppii? Kerhossa opitaan monenlaista, vaikka ensisijaisesti tarkoituksena onkin pitää hauskaa yhdessä ja nauttia luonnossa. Lapset oppivat esimerkiksi ravintoketjuista, energia- ja vesivirroista, kierrätyksestä, vuodenajoista sekä eläin- ja kasvilajeista. Lisäksi opetellaan luonnon kunnioittamista ja aistimista eri aisteilla. Kädentaidot ja ympäristöystävälliset elintavat saavat osansa kerhotoiminnasta.

Pitääkö kerhoon tulijoilla olla aikasempaa luonnonharrastusta tai -tietoa? Ei tarvitse. Kerhoon tullaan iloitsemaan ja oppimaan. Ohjaajan tavoitteena on opettaa lapsille uusia asioita luonnosta hauskalla tavalla. Jos luontotietämystä on ennestään, ei se toki haittaa ja sitä voi jakaa muillekin, mutta kerhoon voi tulla kuka vain luonnosta kiinnostunut.

Ovatko lapset vakuutettuja luontokerhossa ollessaan? Kyllä. Ohjaaja pitää nimilistaa mahdollisten tapaturmien varalta ja kaikki lapset ovat tapaturmavakuutettuja Luonto-Liiton puolesta kerhoaikana.

Minkälaiset varusteet luontokerhoon tarvitsee? Ainoat tarvittavat varusteet ovat sään mukaiset vaatteet ja jalkineet. Kerhossa ulkoillaan paljon, joten kannattaa varata sadevaatteet ja lämpimät vaatteet silloin, kun niitä tarvitsee. Ohjaaja huolehtii muista tarvikkeista. Sovittaessa lapset voivat tuoda kotoa esimerkiksi askartelumateriaalia tai siemeniä istutettavaksi. Omat eväät on myös hyvä olla, sillä monella on pitkä koulupäivä takana. Retkien eväistä ja varusteista ilmoitetaan erikseen.

Onko luontokerhoissa hauskaa? On! Monet lapset haluavat jatkaa Luonto-Liiton kerhoissa vuodesta toiseen sekä tulla myös luontoleireille ja myöhemmin muuhun toimintaan. Kerhojen tavoite on antaa lapsille hauskoja hetkiä toistensa ja luonnon parissa. Koska kerhossa puuhaillaan paljon erilaisia asioita, on kaikille tarjolla jotain mukavaa.

TERVETULOA MUKAAN!!