Vapaaehtoiseksi vai työsuhteeseen

Leirityö

Millaista on työskentely luontoleireillä?

ENYn, VaLun ja LUPin leireillä työskentely on pääsääntöisesti vapaaehtoistyötä: sitä tehdään enemmän sydämen palolla kuin rahan vuoksi. Työ sopii erityisesti nuorille, joita kiinnostavat luonto-ja ympäristöasiat ja yhdessäolo lasten kanssa. Leirit ovat hyvää ensimmäistä työkokemusta. Aikuisille leirit tarjoavat mahdollisuuden viettää aikaa arvokkaaksi kokemiensa asioiden parissa. Monille pitkän linjan leiri-ihmisille leireily voi olla kuin elämäntapa. Johtajat ja kokit saavat palkkaa, vapaaehtoiset ohjaajat saavat matkakustannuskorvauksena matkat ja päivärahat.

Työtä tehdään tiiviissä porukassa, joka muodostuu leirinjohtajista, ohjaajista ja kokeista. Työntekijätiimillä on melko vapaat kädet tehdä leiristä omannäköisensä, mutta myös vastuu leirin onnistumisesta. Leiritiimi vastaa leiriohjelman suunnittelusta, tarpeellisten materiaalien hankinnasta ja leirin toteuttamisesta paikan päällä. Toimistolta ja leirityöryhmältä saa apua tarvittaessa.

Yöleireillä ollaan 24 tuntia vuorokaudessa. Päiväleireilläkin työaika on käytännössä pidempi kuin ohjelmaan merkitty aika. Leirinvetäjät vetävät ohjelmaa, huolehtivat leiriläisistä ja leiripaikan arkisista töistä. Leireily on varsinkin pitkän päälle kuormittavaa, joten palkkaamme yhden työntekijän maksimissaan kahdelle leirille peräkkäin.

Leireilyyn liittyy myös esivalmisteluja ja jälkipyykkiä. Ennen leiriä tiimi kokoontuu suunnittelemaan leiriä vähintään kaksi kertaa. Lisäksi ennen leirikesää järjestetään kaikille kesän leirityöntekijöille yhteinen rakentelu, suunnittelu- ja perehdytysviikonloppu. Leirikesän jälkeen pidetään vastaava leirikesän purku- ja palautetilaisuus. Tilaisuudet ovat johtajille palkallista työaikaa. Varaudu siis leirille hakiessasi olemaan maisemissa ja tavoitettavissa!